SVI I DALJE OSTAJU U SARAJEVU

Nije tačno da je postignut dogovor sa ministrom Mutabdžijom i da djeca iz Konjević-Polja u ponedjeljak kreću u školu!

Arhiva07.12.13, 16:06h

Nije tačno da je postignut dogovor između roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture RS-a te da će djeca od ponedjeljka krenuti u školu kao što su jučer objavili neki mediji - kazao je danas Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović

muhizin omerovićNije tačno da je postignut dogovor između roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Konjević-Polja i predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture RS-a te da će djeca od ponedjeljka krenuti u školu kao što su jučer objavili neki mediji - kazao je danas Feni jedan od roditelja Muhizin Omerović.

Dodao je da roditelji i dalje ostaju u Sarajevu te da pristaju samo na potpisani dogovor.

Član Savjeta roditelja iz Konjević-polja Vehid Dedić podsjetio je da je prije dva dana održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Savjeta roditelja učenike iz Konjević-Polja te da je dogovoreno da u Školskom odboru budu četiri člana srpske i tri bošnjačke nacionalnosti.

-Također, usvojen je Poslovnik o radu ove škole u kojem je definisano da sve odluke koje se donosu moraju imati glas članova i srpske i bošnjačke nacionalnosti - naglasio je Dedić u razgovoru za Fenu.

On je kazao da je danas 20 studenata iz Goražda posjetilo šatorsko naselje te da su im pružili podršku u njihovoj borbi za osnovna prava.

Bošnjačka djeca iz Konjević-Polja ne pohađaju nastavu od 2. septembra, a zahtijevaju od nadležnih institucija u RS-u da osiguraju odvijanje nastave na bosanskom jeziku i uvođenje nacionalne grupe predmeta.

Svoja prava roditelji i djeca od 9. oktobra traže pred OHR-om, gdje su podigli šatorsko naselje.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook