KONFERENCIJA SE POMJERA ZBOG BOŽIĆNIH PRAZIKA

Pregovori Srbije u Evropske unije počinju u januaru 2014. godine

Arhiva07.12.13, 13:33h

Srbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić uvjeren je da će prva međuvladina konferencija Europske unije i Srbije, kojom će formalno započeti početak pregovora o članstvu u Uniji, vjerojatnije biti održana u januaru iduće godine, nego u decembru, kako je ranije neslužbeno najavljivano iz Bruxellesa

Evropska unija novaSrbijanski šef diplomacije Ivan Mrkić uvjeren je da će prva međuvladina konferencija Europske unije i Srbije, kojom će formalno započeti početak pregovora o članstvu u Uniji, vjerojatnije biti održana u januaru iduće godine, nego u decembru, kako je ranije neslužbeno najavljivano iz Bruxellesa.

 Mrkić je ocijenio kako datum održavanja konferencije nije vezan samo uz politiku već i uz dolazeće božićne praznike.

  - Tu nije riječ o politici, pitanje je samo u tome da li će se zbog božićnih praznika na Zapadu sve moći organizirati za 20. decembar, rekao Mrkić za beogradski list "Danas" nakon konferencije šefova diplomacija europskih zemalja u okviru Ministarskog vijeća

Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) održane prethodna dva dana u Kijevu.

 Mrkić navodi kako su mu svi sugovornici u Kijevu rekli kako drže da je "Srbija već uvelike u pregovorima s EU-om", te da nije upitan početak pregovora već koliko Srbija može krenuti brže u procesu integracija.

 - Hoće li Srbija početi pregovore ili ne, to se ne dovodi u pitanje. Službeni početak pregovora bit će najkasnije u januaru, svi su za to. Pritom, nema novih ucjena niti uvjetovanja, ukazuje Mrkić.

Srbijanski šef diplomacije rekao je za "Danas" i da među ministrima europskih zemalja nitko ne strahuje o mogućoj odluci još neke od država pretendenata na članstvo u EU da krene putem Ukrajine, koja je odustala od eurointegracija.

  - To su odluke država, svatko bira svoju sudbinu. Mi koji smo prošli taj put, možemo biti od pomoći drugima, ocijenio je Mrkić i napomenuo da će Srbija 2015. godine od Švicarske preuzeti predsjedavanje u OESS-om.

 - To je veliko priznanje Srbiji, koja je donedavno važila kao zemlja sa problemima, a sada će biti u prilici pomagati drugim zemljama da rješavaju probleme, ocijenio je Mrkić.

 Povjerenik EU-a za proširenje Štefan Fuele izjavio je ranije ovog tjedna da je Europska komisija već sada spremna za pregovore o pridruživanju sa Srbijom i da će oni početi najkasnije u siječnju, ali je naglasio da točan datum početka pregovora ovisi o zemljama članicama.

  - Možete se kladiti da smo spremni, rekao je Fuele na konferenciji o proširenju EU-a koja je održana u Bruxellesu 3. decembra.

 (Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook