VIDEO/ OPROŠTAJ ĆE TRAJATI DESET DANA

Južnoafrikanci ne oplakuju Mandelu, nego slave njegov život

Arhiva06.12.13, 19:28h

Za stanovnike Južne Afrike, smrt je tradicionalno nešto o čemu se ne razgovara. Nije običaj pripremati se za ispraćaj svojih najbližih, niti unaprijed planirati sprovod. No, slučaj Nelsona Mandele je iznimka

nelson mandela novaZa stanovnike Južne Afrike, smrt je tradicionalno nešto o čemu se ne razgovara. Nije običaj pripremati se za ispraćaj svojih najbližih, niti unaprijed planirati sprovod. No, slučaj Nelsona Mandele je iznimka.

Mandelino zdravlje već godinama je bilo narušeno. Bivši predsjednik Južnoafričke Republike zadnje godine života proveo je u bolnici u Pretoriji i na kućnoj njezi u Johannesburgu. Očekujući njegovu smrt, vlada, vojska i Mandelina obitelj su, kako javlja CNN, isplanirali desetodnevni oproštaj od velikog čovjeka koji je inspirirao čitav svijet

Od Mandele će se opraštati deset dana

Svoje zadnje sate Mandela je tako proveo u društvu uglednih članova naroda Thembu, kojem je i sam pripadao. Njima pripada čast da se od Mandele oproste u ceremoniji nazvanoj "zatvaranje očiju". Tijekom te ceremonije, oni vode spiritualne razgovore s Mandelom, kao i s njegovim plemenskim precima, kako bi mu olakšali prelazak na drugi svijet.

Zatim slijedi balzamiranje Mandelinog tijela, koje će biti izvršeno u vojnoj bolnici u Pretoriji. Nikakvi javni događaji neće se održavati sve do petog dana nakon Mandeline smrti, kada će se održati komemoracija na nogometnom stadionu u Sowetu. Očekuje se da će komemoracija privući desetke tisuća ljudi.

Komemoracija na stadionu na kojem se zadnji put pojavio u javnosti

Upravo se na tom stadionu Mandela zadnji put pojavio u javnosti, na otvaranju finala Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. godine. Bio je to emotivan trenutak. Do zadnjeg časa nije se znalo hoće li se Mandela pojaviti, zbog zdravlja koje mu je već tada bilo ozbiljno narušeno. Kada je stigao na stadion, dočekao ga je huk vuvuzela i skandiranje tisuća ljudi koji su ustali na noge kako bi pozdravili svog heroja.

Očekuje se da će na komemoraciji nazočiti i više svjetskih lidera. Iz Bijele kuće su za CNN potvrdili da se planira i put Baracka Obame za Južnu Afriku, s obzirom da i američki predsjednik želi biti nazočan na stadionu.

Nakon komemoracije, lijes s Mandelinim tijelom tri dana će biti izložen u zgradi vlade u Pretoriji. Prvog dana od Mandele će se opraštati domaći i inozemni dostojanstvenici, a druga dva dana će zgrada biti otvorena za javnost.

 

(index.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook