BIVŠI POTPREDSJEDNIK SAD-A

Dick Cheney: Ne žalim što sam glasao protiv oslobađanja Mandele, on je bio terorista

Arhiva06.12.13, 15:03h

Bivši predsjednik Južnoafričke Republike, Nelson Mandela, koji je preminuo u četvrtak navečer, služio je 1986. godine 23 od onoga što će postati 27-godišnja zatvorska kazna

dick cheneyBivši predsjednik Južnoafričke Republike, Nelson Mandela, koji je preminuo u četvrtak navečer, služio je 1986. godine 23 od onoga što će postati 27-godišnja zatvorska kazna.

Zapadni svijet je konačno priznao istinske užase apartheida - sistema rasne segregacije koji je uskraćivao osnovna prava crncima, uključujući pravo na glasanje i državljanstvo - i vršio brutalnu represiju nad generacijom Južnoafrikanaca koji su se borili za jednakost, piše The Huffington Post.

U američkom Kongresu, zastupnici su bili spremni da pokažu svoje protivljenje južnoafričkom režimu usvajanjem Sveobuhvatnog antiapartheidskog zakona koji je pozivao na žestoke sankcije i ograničenja putovanja naciji i njenim liderima, kao i za ukidanje apartheidskih zakona i oslobađanje političkih zatvorenika među kojima je bio i Mandela, tadašnji čelnik Afričkog nacionalnog kongresa (ANC).

Ova mjera je uživala dvostranačku podršku, uprkos snažnom i većinski republikanskom protivljenju. Predsjednik Ronald Reagan je bio među onima koji su se protivili zakonu i kada je u konačnici stavio veto na mjeru zbog podrške ANC-u, koju je nazvao "terorističkom organizacijom", potrebno je bilo još jedno glasanje u Kongresu kako bi poništili veto. Među republikancima koji su više puta glasali protiv zakona bio je budući potpredsjednik Dick Cheney, tadašnji republikanski kongresmen Wyominga.

Cheneyovo žestoko protivljenje Antiapartheidskom zakonu je postala glavna tema njegovih budućih predsjedničkih kampanja, ali republikanac iz Wyominga nikada nije rekao da žali što je glasao kako jeste. Ustvari, 2000. godine on je i dalje tvrdio da je donio pravu odluku.

- Tada se ANC smatrala terorističkom organizacijom. Nemam problema s glasom koji sam dao prije 20 godina - rekao je Cheney za TV emisiju "This Week" na ABC-u.

Cheney je kasnije nazvao Mandelu "velikim čovjekom" koji je "smekšao" u tih deset godina od izlaska iz zatvora.

Manji broj zastupnika je također glasao protiv oslobađanje Mandele kao što su republikanci Joe Barton iz Teksasa, Howard Coble iz Sjeverne Karoline i Hal Roges iz Kentakija.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook