SDP BIH O BUDŽETU ZA 2014. GODINU

Predsjedništvo BiH ugrožava egzistenciju građana BiH!

Arhiva06.12.13, 13:00h

U saopćenju za javnost iz ove stranke pojašnjeno je da se kao predlagač budžeta Predsjedništvo BiH, iako svjesno rokova za usvajanje budžeta na svim nivoima vlasti, a što je uvjet za finansijsku stabilnost BiH, ponijelo izuzetno neodgovorno maksimalno izbjegavajući zakazivanje sjednice na kojoj će biti raspravljano o budžetu, a onda i neblagovremenim dostavljanjem parlamentu BiH

predsjedništvo bihSocijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) iznenađena je "neodgovornim i nedržavničkim ponašanjem Predsjedništva BiH u vezi s usvajanjem budžeta BiH za 2014. godinu".

U saopćenju za javnost iz ove stranke pojašnjeno je da se kao predlagač budžeta Predsjedništvo BiH, iako svjesno rokova za usvajanje budžeta na svim nivoima vlasti, a što je uvjet za finansijsku stabilnost BiH, ponijelo izuzetno neodgovorno maksimalno izbjegavajući zakazivanje sjednice na kojoj će biti raspravljano o budžetu, a onda i neblagovremenim dostavljanjem parlamentu BiH.

Još nisu stečeni uslovi za raspravu o budžetu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Bećirović uputio je saopćenje za javnost u kojem ističe da još nisu stečeni uvjeti za raspravu o budžetu BiH za 2014. godinu iako je rok za njegovo donošenje 9. decembar.

Bećirović podsjeća da je, prema odredbama Ustava BiH, za predlaganje godišnjeg budžeta Parlamentarnoj skupštini BiH, uz preporuku Vijeća ministara BiH, zaduženo isključivo Predsjedništvo BiH dok je PSBiH nadležna za odobravanje budžeta, ali tek nakon što joj Predsjedništvo BiH dostavi svoj prijedlog.

- Na žalost, moram konstatirati da, i pored spremnosti Predstavničkog doma da hitno razmatra i odobri Budžet BiH za iduću godinu, ni danas, više od 24 sata nakon što je izglasan, u PSBiH nije dostavljen njegov tekst. Takvim neozbiljnim pristupom i odnosom prema ustavnim nadležnostima, Predsjednštvo BiH nanosi nesagledivu štetu cijeloj državi BiHi potpuno onemogućava najviši zakonodavni organ naše zemlje da obavlja svoju Ustavom definiranu funkciju - naveo je Bećirović.

- Ovakvi potezi Predsjedništva BiH navode nas na ocjenu da se radi o smišljenoj namjeri finansijske destabilizacije države BiH iz samo njima ili nekima od njih poznatih razloga. Da u Predsjedništvu ima i onih koji svoju političku karijeru grade na tezi "što gore to bolje" u javnosti je jasno prepoznato, ali nikome nije moglo pasti na pamet da postoji tolika hrabrost da je za žirante svog političkog profita bilo ko spreman uzeti ogroman broj građana čija egzistencija zavisi od budžeta na svim nivoima - navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju da je parlament BiH jedinstveno pokazao spremnost za održavanje sjednice na kojoj će biti razmatran budžet, a o čemu govori i sinoć hitno sazvana sjednica proširenog Kolegija parlamenta BiH.

- Međutim, Predsjedištvo BiH je onemogućilo tu namjeru izbjegavanjem da, kao predlagač, dostavi materijal. Najmanje što smo očekivali od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića je da nađe vremena da potpiše budžet i uputi ga u parlament BiH da bi na vrijeme bio usvojen - saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook