NAJSAVRŠENIJI PROIZVOD PRIRODE

Tajna meda skrivena u tijelu pčela: Kako se stvara prirodni lijek bolji od svakog antibiotika?!

Arhiva06.12.13, 11:41h

Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate

med naslMed kao antibiotik

Med je od davnina poznat kao jedan od najboljih lijekova za razne bolesti, a nedavno provedeno istraživanje Sveučilišta u Sydneyu znanstveno je potvrdilo da je učinkovitiji od antibiotika u tretiranju infekcija i ozljeda kože.

Za razliku od antibiotika koji djeluju samo na određene sojeve bakterija, med se u navedenoj studiji pokazao učinkovit i kod bakterija koje su bile rezistentne na 13 antibiotika.

Kašika meda u sebi sadrži više ljekovitih sastojaka nego većina suvremenih lijekova za ublažavanje prehlade, a pomoći će i u problemima s probavom, utvrdila je studija.

Iako čajna kašikica meda ima 22 kalorije, a kašikica šećera 15 kalorija, med je zdraviji jer sadrži gotovo jednak udio glukoze i fruktoze te kroz samo nekoliko minuta nakon uzimanja šalje mozgu potrebno 'energetsko gorivo'.

Tajna meda i sastojci

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Nektar koji pčele skupljaju iz cvijeća glavni je izvor ugljikohidrata koje pčele pretvaraju u lako probavljivi slador - glukozu i fruktozu, koji je glavni sastojak meda.

Zreli med ne sadrži više od 15% vode, a pčele ga u saću pokrivaju voštanim poklopcima i tako čuvaju od upijanja vlage i kvarenja. U medu se nalaze minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline kao što su mravlja, jabučna, limunska, octena, jantarna kiselina, pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin te elementi kompleksa vitamina B.

Tajnu proizvodnje meda pčele nose u svom tijelu i organima za probavu koji taj proizvod pretvaraju u lijek gotovo nezamjenjiv u ljudskoj prehrani. Med medljikovac sadrži 13 puta više mineralnih tvari od cvjetnog meda, a osobito željeza.

Svi dosadašnji pokušaji miješanja industrijske proizvodnje meda usprkos silnoj tehnologiji i uloženim ogromnim sredstvima dali su poražavajuće rezultate.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook