NOVA FORMA JAVNOG DIJALOGA

Otvoreni univerzitet naredna dva dana u SARTR-u

Arhiva06.12.13, 12:22h

Otvoreni univerzitet počet će s radom danas radionicom za mlade, a zvanično će biti otvoren isti dan u večernjim satima okruglim stolom posvećenim trenutnoj krizi Evropske unije

sartrProstori Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a od 6. do 8. decembra bit će pretvoreni u "Otvoreni univerzitet".

"Otvoreni univerzitet" počet će s radom danas radionicom za mlade, a zvanično će biti otvoren isti dan u večernjim satima okruglim stolom posvećenim trenutnoj krizi Evropske unije.

Sarajevu i Bosni i Hercegovini nedostaju manifestacije okrenute široj publici koje bi se bavile najrelevatnijim društvenim, političkim i ekonomskim temama savremenog svijeta i koje bi propitivale uticaj globalnih tokova na situaciju u regiji i samoj zemlji, saopćeno je iz "Otvorenog univerziteta".

Zatvorenost u postdejtonsku debatu, nedostatak novih argumenata, neaktivna intelektualna i akademska javnost te ograničenost obrazovnih programa samo ističu važnost pronalaženja nove forme javnog dijaloga i angažiranog obrazovanja.

"Otvoreni univerzitet" je mjesto na kojem će se okupiti domaći, regionalni i svjetski stručnjaci, mislioci i autori, univerzitetski profesori, književnici, novinari i aktivisti s ciljem razvoja javnog dijaloga te, generalno univerzitetskog i sveopćeg obrazovanja otvorenog širem građanstvu.

Namjera je otvoriti teme rijetko prisutne u našem društvu, uključujući odnos centra i periferije u Evropskoj uniji i njenom susjedstvu, feminizam i pitanje emancipacije, globalne proteste i njhov uticaj na naše društvo, odnos religije i demokratije kao i posljedice društvene, političke i ekonomske "tranzicije".

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook