ODLAZAK BORCA PROTIV APARTHEIDA

U 95-oj godini života preminuo Nelson Mandela

Arhiva05.12.13, 23:25h

Nelson Mandela je iz bolnice, gdje je proveo skoro tri mjeseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući

nelson mandela novaNelson Mandela, bivši predsjednik Južnoafričke Republike i simbol borbe protiv aparthejda i rasizma, preminuo je u 95-oj godini života, prenose svjetski mediji.

Vijest o Mandelinoj smrti saopštio je Jacob Zuma, predsjednik Južne Afrike.

Mandela je preminuo u svom domu u u predgrađu Johanesburga, izjavio je Zuma.

"On se sada odmara. On je našao mir. Naša nacija je izgubila svog najvećeg sina. Naš narod je izgubio oca. Ono što je Mandelu napravilo velikim jeste ono što ga je činilo čovjekom. Vidjeli smo u njemu ono što smo tražili u nama samima", rekao je Zuma u obraćanju narodu.

Mandela će imati državnu sahranu. Zuma je naredio da se sve zastave spuste na pola koplja.

Nelson Mandela je iz bolnice, gdje je proveo skoro tri mjeseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

Nelson Rolilala Mandela, rođen 18. jula 1918. godine bio je prvi demokratski izabran predsjednik Južne Afrike i prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju (9. maj 1994—jun 1999).

Bio je jedan od glavnih boraca u borbi protiv dominacije bijelaca nad crnim narodom Južne Afrike i protiv aparthejda.

Studirao je pravo. Bio je aktivan u političkom pokretu za ostvarenje prava crne većine u Južnoj Africi. Godine 1961. bio je jedan od osnivača vojnog krila Afričkog nacionalnog kongresa koje je organizovalo sabotaže.

Zbog ove aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru (1963—1990).

Poslije oslobađanja iz zatvora ponovo je počeo da se bavi politikom. Bio je cijenjen zbog svog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živeli rasno i plemenski podijeljeni.

Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993.  

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook