ROK ŽALBE NA RJEŠENJE TRI DANA

Sud BiH stvarno nenadležan u predmetu 'Živko Budmir i drugi'

Arhiva05.12.13, 21:53h

Naime, Sud BiH je zaključio da u ovoj fazi postupka nisu ispunjeni uslovi iz člana 7. Zakona o Sudu BiH odnosno iz optužnice ne proizilazi da su navedenim krivičnim djelima nastupile štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak

Živko Budimir nova/ Foto: Bljesak.infoSud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se oglašava stvarno nenadležnim za postupanje u krivičnom predmetu po optužnici Tužilaštva BiH od 27.11. 2013. godine, protiv osumnjičenih Živka Budimira, Petra Barišića, Zorana Mikulića, Sauda Kulosmana, Hidajeta Halilovića, Željka Asića i Armina Kulovca, a u skladu sa članom 28. ZKP BiH, kojim je propisano da je Sud dužan paziti na svoju nadležnost tokom cijelog postupka i čim primijeti da nije nadležan oglasiće se nenadležnim i po pravomoćnosti rješenja ustupiti predmet nadležnom sudu.

- Sud je našao da se u ovom momentu radi o izmijenjenim okolnostima od kojih i zavisi primjena prava, a što sve u konačnici iziskuje promjenu ranije zauzetog stava o nadležnosti Suda za postupanje u ovoj krivično pravnoj stvari u skladu s članom 7. Zakona o Sudu BiH.

Naime, Sud BiH je zaključio da u ovoj fazi postupka nisu ispunjeni uslovi iz člana 7. Zakona o Sudu BiH odnosno iz optužnice ne proizilazi da su navedenim krivičnim djelima nastupile štetne posljedice po državu Bosnu i Hercegovinu, odnosno njen međunarodni ugled i pravni poredak.

Nadalje, u fazi istrage, odnosno u vrijeme prihvatanja nadležnosti Suda BiH osumnjičeni su se teretili da su kao pripadnici grupe za organizirani kriminal počinili krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stav 2. i 3. KZ BiH, u vezi s krivičnim djelom organiziranog kriminala iz člana 342. stav 3. KZ FBiH, a koja pravna kvalifikacija je u dostavljenoj optužnici potpuno izostala, odnosno osumnjičenim se optužnicom na teret stavljaju samo krivična djela iz isključive nadležnosti redovnih sudova Federacije BiH - navode iz Suda BiH.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vijeću Suda BiH u roku od tri dana od prijema rješenja.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook