OVAKO JE HRVATSKI PREDSTAVNIK 'OPISAO' BIH U EVROPSKOM PARLAMENTU

Tamo postoje lokalni šerifi i poglavice pojedinih plemena, oni znaju samo za kompromis oružjem!

Arhiva05.12.13, 20:35h

Ponovo se u Evropskom parlamentu poteže rasprava o suspenziji BiH iz Vijeća Evrope... Evropski zasatupnici danas nisu imali lijepih riječi na račun Bosne i Hercegovine, a najcrnje kritike stigle su od prvih susjeda i zastupnika iz Hrvatske Nikole Vuljanića...

evropski parlament novaOdbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta razmatrao je danas Prijedlog rezolucije o BiH, koji je obrazložila Doris Pak i u kojem se ponovo poteže suspenzija BiH iz Vijeća Evrope ukoliko ne bude napretka u primjeni presude “Sejdić-Finci”.

Nakon rasprave o Izvještaju o napretku BiH u 2013. godini u kojoj su dominirali oštri tonovi, otvorena je procedura podnošenja amandmana koja će trajati do 11. decembra, a nakon toga će se početkom 2014. pristupiti glasanju “za ili protiv” Rezolucije, javlja Radio Slobodna Evropa.

Zastupnica Doris Pak oštrim je tonom negativno ocijenila stanje u BiH, dok je, obrazlažući prijedlog u ime vanjskopolitičkog odbora, još jednom podsjetila kako se u tekstu između ostalog podržava “razmišljanje Vijeća Evrope o ukidanju prava BiH da bude zastupljena u ovoj organizaciji, ako prije narednih parlamentarnih izbora 2014. ne bude istinskog napretka u primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava“.

No, pored Doris Pak ni drugi evropski zasatupnici nisu imali lijepih riječi na račun Bosne i Hercegovine, a najcrnje kritike stigle su od prvih susjeda i zastupnika Evropskog parlamenta iz Hrvatske Nikole Vuljanića

Evo kako je hrvatski parlamentarac opisao današnju BiH: 

“BiH je zapravo u srcu Evrope, ona ima dobre perspektive i mnogo potencijala, ali u ovom trenutku sve stoji. Mi ne smijemo odustati od ove zemlje. Problem je što tamo političari nisu naučeni na kompromise. Oni znaju za kompromise oružjem, a nisu naučili kako to raditi na miran način. Naš zadatak je da ih natjeramo na to. Politički pritisak nije baš najbolji metod, ali trebalo bi ga ipak primijeniti i povezati sa novčanim sredstvima koje EU isplaćuje BiH. Tamo ne postoji funkcionalna država, tamo su lokalni šerifi i poglavice pojedinih plemena. To treba prestati ako želimo da BiH krene na putu prema bilo kakvoj evropskoj integraciji. Ova Rezolucija bi trebala izvršiti još veći pritisak na bh. političare, ali i na institucije EU“, rekao je Vuljanić.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook