ZUKAN HELEZ, FEDERALNI MINISTAR ZA PITANJA BORACA

Iskoristit ćemo sva pravna sredstva da pripadnici tzv. 'narodne odbrane' ne budu dovedeni u isti rang s braniocima BiH

Arhiva05.12.13, 16:40h

Helez je naglasio da on, kao ni predstavnici spomenutih boračkih/braniteljskih udruženja iz USK-a nikada neće dozvoliti da oni koji su zajedno s agresorima radili na razgradnji BiH budu isti i isto tretirani kao pripadnici oružanih snaga - Armije RBiH i HVO-a i MUP-a, potcrtavajući da taj problem nije problem samo USK-a, nego da je to prevashodno problem države BiH

Zukan Helez/ Foto: DEPO PORTALFederalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zukan Helez najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da će iskoristiti sva pravna sredstva da bi se dokazalo da se status pripadnika tzv. "narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna" ne može izjedanačiti sa statusom branitelja BiH - pripadnika Armije RBiH i HVO-a.

Kazao je to nakon sastanka s predstavnicima boračkih udruženja iz Unsko-sanskog kantona (USK) na kojem su razmatrane implikacije presude Ustavnog suda FBiH po apelaciji predsjednika FBiH Živka Budimira podnesenoj na Zakon o pravima branilaca i članova njihovih porodica, a koja se odnosi i na izjednačavanje prava pripadnika spomenutih oružanih formacija.

U vezi s tim, Ustavni sud FBiH u presudi se pozvao na raniju presudu od 4. maja 2005. godine kojom je utvrdio da pripadnici spomenutih oružanih formacija i članovi njihovih porodica "nisu tretirani na jednak način kao i pripadnici drugih oružanih formacija koje su u relevantnom periodu bile u istom ili sličnom položaju, što predstavlja povredu prava na jednakost pred zakonom i diskriminaciju".

Helez je naglasio da on, kao ni predstavnici spomenutih boračkih/braniteljskih udruženja iz USK-a nikada neće dozvoliti da oni koji su zajedno s agresorima radili na razgradnji BiH budu isti i isto tretirani kao pripadnici oružanih snaga - Armije RBiH i HVO-a i MUP-a, potcrtavajući da taj problem nije problem samo USK-a, nego da je to prevashodno problem države BiH.

- Nećemo dozvoliti da pripadnici tzv. narodne odbrane steknu status branioca BiH, jer uistinu to nikada nisu bili - kazao je ministar Helez, podsjećajući da su oni, pored toga što su bili angažirani na strani agresora, djelovali s okorjelim kriminalcima "tipa Arkana, Kobca i drugih", koji su zajedno atakovali na međunarodno priznatu državu BiH.

Ministar Helez je, istovremeno, kazao da nema ništa protiv toga da djeca i porodice pripadnika tzv. narodne odbrane, odnosno invalidi imaju određenu nadoknadu po nekom drugom zakonu, ali da ih se ne može staviti u isti rang s braniteljima BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s koracima koje namjerava poduzeti u pogledu eventualnog predlaganja novog zakonskog rješenja koje bi tretiralo prava pripadnika AP zapadna Bosna, Helez je kazao da još nije dobio presudu Ustavnog suda s obrazloženjem, te da ne može postupati prije toga.

Na dodatni upit u vezi s pravnim sredstvima koje će iskoristiti kada se radi o presudi Ustavnog suda FBiH, Helez je pojasnio da u tom pogledu preostaje više mogućnosti, uključujući podnošenje apelacije za preispitivanje odluke Ustavnog suda FBiH, apelacije Ustavnom sudu BiH i na kraju podnošenje apelacije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Gotovo identične stavove zastupaju i predstavnici braniteljskih udruženja iz USK-a, a koje su obrazložili - predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca USK-a Nevzeta Mujčinović, predsjednik Saveza demobilisanih boraca FBiH Almir Tutić i predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga HVO-a USK-a Franjo Grgić, kao i predsjednik Saveza RVI Unsko-sanskog kantona (USK) Edin Domazet, predsjednik Patriotske lige USK-a Besim Dizdarić, i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Velika Kladuša Sead Delić.

Upozorili su da je vođa tzv. narodne odbrane Fikret Abdić u Hrvatskoj osuđen za rušenje ustavnopravnog poretka i zločne koje je počinio na prostoru BiH, odnosno prema pripadnicima Petog korpusa Armije RBiH.

Istaknuli su da se mora praviti razlika između onih koji su bili na strani dobra i onih koji su se stavili u službu zla, te zatražili potporu resornog ministarstva da bi spriječili novu nepravdu, ne dovodeći u pitanje pozitivne pomake u procesu pomirenja Krajišnika.

Inače, predstavnici boračkih/braniteljskih udruženja iz USK-a susreli su se i s predsjednikom FBiH Živkom Budimirom, te izrazili nezadovoljstvo što prije njegovog podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH nisu konsultirani.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook