OPASNOST OD ZAGAĐENOG ZRAKA

Pušenje nije glavni krivac za rak pluća! Evo šta je pravi uzročnik

Arhiva18.10.13, 18:18h

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila da je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća

rak plućaSvjetska zdravstvena organizacija (SZO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila da je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća. “Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak”, kazao je Kurt Straif iz međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio SZO-a.

On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja. “Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka”. Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama. Stručnjaci SZO-a do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od hiljadu istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sada je uvrstila zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest. SZO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak. IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.

 

(dnevno.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kategorizirala je u četvrtak zagađenje zraka kao vodeći uzrok u okolišu obolijevanja od raka i poručila da je jasno dokazano da je zagađenje odgovorno za rak pluća. “Zrak koji udišemo zagađen je mješavinom tvari koje izazivaju rak”, kazao je Kurt Straif iz međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koja je dio SZO-a, prenosi Dnevno.hr. On upozorava da je zagađenje zraka opasnije od pasivnog pušenja. “Sada znamo da zagađenje zraka nije samo veliki zdravstveni rizik nego i vodeći uzrok iz okoliša koji dovodi do smrti od raka”. Glavni izvori zagađenja zraka su ispušni plinovi iz vozila, elektrane, poljoprivreda i industrija, kao i grijanje u kućama. Stručnjaci SZO-a do svojih su zaključaka došli analizirajući rezultate više od hiljadu istraživanja provedenih širom svijeta i smatraju da bi oni trebali snažno potaknuti vlasti na akciju. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) sada je uvrstila zagađenje zraka u istu kategoriju kancerogenih tvari kao i duhanski dim, ultraljubičasto zračenje i azbest. SZO podsjeća kako je ranije dokazano da zagađenje zraka izaziva srčane i plućne bolesti, no sad je dokazano i da izaziva rak. IARC navodi da najnoviji podaci pokazuju da je zagađenje zraka odgovorno za 223.000 smrti od raka pluća u svijetu, a više od polovice umrlih je u Kini i drugim istočnoazijskim zemljama u kojima je ubrzana industrijalizacija stvorila smog u gradovima poput Pekinga.

Pročitaj više na: http://tuzla.danas.info/2013/10/18/mislite-da-su-cigarete-glavni-krivac-za-rak-pluca-niste-upravu-ovo-je-pravi-uzrok/

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook